02. фебруар 2010. 14:34

Гостовање руског хора 'Свети Јован Дамаскин' у Грачаници

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

У суботу 31. јануара, гости манастира Грачанице били су чланови хора „Свети Јован Дамаскин“ из Петрограда. Хор је основан по благослову старца Јована Крестјанкина 1990. године а оснивач и диригент хора је Ирина Валентиновна Болдишева. Она је, заједно са протојерејем Андрејем Логвиновим, предводила трећу по реду посету хора сестри Србији. Уважени гости из Русије су предходно били учесници Светосавских Академија у Зрењанину (26.01.),  Руском дому и Сава центру (на Савиндан), затим имали наступ у дому културе у Штрпцу (30.01). Хор је, на велику радост свих, својим ангелским византијским појањем узео учешћа на Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. г. Артемије уз саслужење седам свештенослужитеља и два ђакона. У богонадахнутој беседи Владика Артемије је говорио о међусобној љубави и помагању два братска народа и захвалио члановима хора на предивном ангелском појању (овде преузми беседу).

После Свете Литургије гости су, у великој гостинској сали манастира, отпевали неколико песама на српском и руском језику. У тим тренутцима многима су срца затреперила а очи засузиле. Каква су осећања присутних у том тренутку била најбоље говоре речи песника Петра Сарића упућене руској браћи: „Да су овакви сусрети чешћи и да више људи може да им присуствује, сигурно би смо лакше издржали невоље које нас сналазе“. 

Драге госте из Русије својим песмама на српском, руском и грчком језику, поздравила су деца из Косовског Поморавља. Гостима је затим приређена трпеза љубави. Уследило је заједничко фотографисање и поздрављање уз обострану жељу да се слични сусрети  наставе.