СРПСКИ РУССКИЙ
Ελληνικά ENGLISH
"... Ми се питамо и ми треба да дамо одговор шта хоћемо после 11. маја. Од нашег одговора зависиће стратегија и судбина нас који живимо на Косову и Метохији и наше браће који су прогнани са ових простора и будућих генерација. Зато ће од тог нашег избора зависити наша будућност али и наша вечност ..."
Епископ Артемије, трибина у Косовској Митровици
Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима, грађани Србије доносе УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Преамбула Устава Србије
Распети Владика

Космет гори,
дим се вије,
с пламеном се бори,
Ава Артемије.
Ноћ је звездана,
тама бездана,
нико не спи,
да црн сан не усни,
у самоћи сузе крије,
слуга Божји Артемије.
Он се моли Богу,
за народну слогу:
Избистри Господе
замућене воде,
осоколи Соколицу,
омилости Грачаницу,
сачувај нам Стари Рас,
од невоља избави Нас.
Космет гори,
Владика се бори,
да се Вера не угаси,
Васкрсли Господе,
Помилуј и спаси.


Jереј Радослав Јанковић
Песни родной Сербии

Након гашења епархијског сајта 14. фебруара 2010. који је уређиван са благословом епископа Артемија, постављена је ова архива. Нове вести се могу читати кликом на НОВУ АДРЕСУ

The Byzantine Forum: o razresenju Vladike Artemija!

Na ovom americkom pravoslavnom forumu jasno se vidi na cijoj strani je pravda. Kliknite na Izvor: Link....

Дијалог без саборног става

Два текста о богословском дијалогу између православних и римокатолика, одржаном ...

Анализа Равенског документа

Доносимо текст "Православна забринутост поводом Равенског документа", аутора про...

Саопштења и чланци Хроника
14. фебруар 2010. 16:09
ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА И ТУЂИНСКА ВОЈСКА ПОКРИВАЈУ БЕЗАКОЊА АТАНАСИЈА ЈЕВТИЋА

Одмах након јучерашњег доласка у Епархију рашко-призренску, Атанасије Јевтић са својим пратиоцима прекинуо је интернет и телефонску везу у просторијама Епископа Артемија. Чега се толико плаше, намеће се питање, да можда неко не јави о терору који се чини?


02. фебруар 2010. 14:34
Гостовање руског хора 'Свети Јован Дамаскин' у Грачаници

У суботу 31. јануара, гости манастира Грачанице били су чланови хора „Свети Јован Дамаскин“ из Петрограда. Хор је основан по благослову старца Јована Крестјанкина 1990. године а оснивач и диригент хора је Ирина Валентиновна Болдишева.

14. фебруар 2010. 15:25
БЕЗАКОЊЕ И НАСИЛНИШТВО У ГРАЧАНИЦИ

Атанасије Јевтић и Теодосије Шибалић насилно упали у приватне просторије Епископа Артемија и његових сарадника у Грачаници Оружане снаге омогућавају спровођење силе од стране Атанасија Јевтића Безакони Атанасије Јевтић и његови трабанти поново харају Епархијом рашко-призренском

28. јануар 2010. 20:07
Прослава Светог Саве у Грачаници

Светитеља Саву - свог великог заступника пред престолом Творца, свог првог Апостола, првог мученика и првог испосника, српски народ прославља и у рату и у миру, и у црквама и у школама, и у домовима и у рововима.

13. фебруар 2010. 20:18
The Byzantine Forum: o razresenju Vladike Artemija!

Na ovom americkom pravoslavnom forumu jasno se vidi na cijoj strani je pravda. Kliknite na Izvor: Link.

08. јануар 2010. 15:12
Божић у Грачаници

Празник Рођења Господа Исуса Христа - Божић свечано је прослављен у свим манастирима и црквама широм Епархије рашко-призренске и косовоско-метохијске. Централна прослава била је у манастиру Грачаници

Епархијски часопис
„Свети Кнез Лазар”
10. март 2006.
Доц. др. Зоран Милошевић - Руска Православна Црква и Глобализација
03. март 2006.
Архиепископ Серафим (Собољев)- О новом и старом календару
01. новембар 2004.
Епископ Артемије - О страстима
Уколико желите да редовно примате Епархијска саопштења јавите нам се да Вас укључимо у нашу mailing листу, или се пријавите сами уписујући своју адресу овде.
Остале вести
23. септембар 2009. 22:46
Отворен први сајам књига у Грачаници

У Дому културе Грачаница данас је отворен 1. сајам књига, на коме се представило 14 издавача из Србије, саопштило је Министарство културе.Основни циљ ове веома посећене манифестације јесте да угледни издавачи из Србије пруже помоћ српским издавачима са Косова и Метохије.

23. септембар 2009. 22:39
Од 2000. године у Грачаници рођено 3.000 беба

"Практично ово је стуб здравственог система Републике Србије за све пацијенте јужно од Ибра. Нама је потребно да проширимо капацитете ове клинике, јер некада се деси да и по две пацијенткиње морају да буду у једном кревету, али се надамо да ћемо уз помоћ нашег Министарства да регулишемо и то,"- рекао је Цветковић.

26. јун 2009. 17:15
Обележен дан универзитета- Видовдан

Прва свечана академија Студентског Парламента Универзитета у Приштини (ПУ) са седиштем у Косовској Митровици одржана је синоћ,а посвећена је дану Универзитета - Видовдану.


 
 2005-2010 Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска