СРПСКИ РУССКИЙ
Ελληνικά ENGLISH
"... Ми се питамо и ми треба да дамо одговор шта хоћемо после 11. маја. Од нашег одговора зависиће стратегија и судбина нас који живимо на Косову и Метохији и наше браће који су прогнани са ових простора и будућих генерација. Зато ће од тог нашег избора зависити наша будућност али и наша вечност ..."
Епископ Артемије, трибина у Косовској Митровици
"... Косово није, и никада није било, узрок страдања „целе нације“, него је увек било и значило спасење целе нације. То је и данас. Неки који знају само за земљаска мерила, кажу да нас је Косово увело у петвековно турско ропство, те да је било узрок страдања „целе нације“; други пак, који познају и другу врсту мерила (духовна), веле да нас је Косово оснажило и ојачало да издржимо петвековно турско ропство и да дочекамо да нам поново сине сунце слободе са Косова. Те две врсте погледа на Косово постоје и данас. Косово нема цену. Никада. Стога, не само „данашње српске генерације“ него ни било које будуће, немају право да се зарад „бољег живота“ одрекну свога Косова. Која би генерација то урадила, уместо у „бољи живот“ пала би у духовну смрт из које нема васкрсења ..."
Епископ Артемије, интервју за Глас Јавности
КОСОВО ПОЉЕ

"... Очни живац су ми одавно растурили,
Сад ми и бели штап отимају,
Жртвено поље са крвавом травом
Не смем да кажем да је моје.
Не дају ми да уђем у кућу
Кажу да сам је продао,
Земљу коју сам до неба купио
Неко им је обећао.
Ко им је обећао
Тај их је слагао,
Што им не обећа
Оно што је његово?
Зато јуришају на мене удружени
Кивни што сам их познао. "


Матија Бећковић
Песни родной Сербии
Након гашења епархијског сајта 14. фебруара 2010. који је уређиван са благословом епископа Артемија, постављена је ова архива. Нове вести се могу читати на НОВОЈ АДРЕСИ
The Byzantine Forum: o razresenju Vladike Artemija!

Na ovom americkom pravoslavnom forumu jasno se vidi na cijoj strani je pravda. Kliknite na Izvor: Link....

Дијалог без саборног става

Два текста о богословском дијалогу између православних и римокатолика, одржаном ...

Анализа Равенског документа

Доносимо текст "Православна забринутост поводом Равенског документа", аутора про...

Саопштења и чланци Хроника
14. фебруар 2010. 16:09
ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА И ТУЂИНСКА ВОЈСКА ПОКРИВАЈУ БЕЗАКОЊА АТАНАСИЈА ЈЕВТИЋА

Одмах након јучерашњег доласка у Епархију рашко-призренску, Атанасије Јевтић са својим пратиоцима прекинуо је интернет и телефонску везу у просторијама Епископа Артемија. Чега се толико плаше, намеће се питање, да можда неко не јави о терору који се чини?


02. фебруар 2010. 14:34
Гостовање руског хора 'Свети Јован Дамаскин' у Грачаници

У суботу 31. јануара, гости манастира Грачанице били су чланови хора „Свети Јован Дамаскин“ из Петрограда. Хор је основан по благослову старца Јована Крестјанкина 1990. године а оснивач и диригент хора је Ирина Валентиновна Болдишева.

14. фебруар 2010. 15:25
БЕЗАКОЊЕ И НАСИЛНИШТВО У ГРАЧАНИЦИ

Атанасије Јевтић и Теодосије Шибалић насилно упали у приватне просторије Епископа Артемија и његових сарадника у Грачаници Оружане снаге омогућавају спровођење силе од стране Атанасија Јевтића Безакони Атанасије Јевтић и његови трабанти поново харају Епархијом рашко-призренском

28. јануар 2010. 20:07
Прослава Светог Саве у Грачаници

Светитеља Саву - свог великог заступника пред престолом Творца, свог првог Апостола, првог мученика и првог испосника, српски народ прославља и у рату и у миру, и у црквама и у школама, и у домовима и у рововима.

13. фебруар 2010. 20:18
The Byzantine Forum: o razresenju Vladike Artemija!

Na ovom americkom pravoslavnom forumu jasno se vidi na cijoj strani je pravda. Kliknite na Izvor: Link.

08. јануар 2010. 15:12
Божић у Грачаници

Празник Рођења Господа Исуса Христа - Божић свечано је прослављен у свим манастирима и црквама широм Епархије рашко-призренске и косовоско-метохијске. Централна прослава била је у манастиру Грачаници

Епархијски часопис
„Свети Кнез Лазар”
10. март 2006.
Доц. др. Зоран Милошевић - Руска Православна Црква и Глобализација
03. март 2006.
Архиепископ Серафим (Собољев)- О новом и старом календару
01. новембар 2004.
Епископ Артемије - О страстима
Уколико желите да редовно примате Епархијска саопштења јавите нам се да Вас укључимо у нашу mailing листу, или се пријавите сами уписујући своју адресу овде.
Остале вести
23. септембар 2009. 22:46
Отворен први сајам књига у Грачаници

У Дому културе Грачаница данас је отворен 1. сајам књига, на коме се представило 14 издавача из Србије, саопштило је Министарство културе.Основни циљ ове веома посећене манифестације јесте да угледни издавачи из Србије пруже помоћ српским издавачима са Косова и Метохије.

23. септембар 2009. 22:39
Од 2000. године у Грачаници рођено 3.000 беба

"Практично ово је стуб здравственог система Републике Србије за све пацијенте јужно од Ибра. Нама је потребно да проширимо капацитете ове клинике, јер некада се деси да и по две пацијенткиње морају да буду у једном кревету, али се надамо да ћемо уз помоћ нашег Министарства да регулишемо и то,"- рекао је Цветковић.

26. јун 2009. 17:15
Обележен дан универзитета- Видовдан

Прва свечана академија Студентског Парламента Универзитета у Приштини (ПУ) са седиштем у Косовској Митровици одржана је синоћ,а посвећена је дану Универзитета - Видовдану.


 
 2005-2010 Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска